Българският посланик в Лондон: Британците нямат право да се настройват срещу българите

Булфото
share

Страната ни полага усилия да спре опитите негативната кампания срещу българи и румънци във Великобритания да се превърне в официален документ на британските власти, съобщи в интервю за Дарик българският посланик в Лондон Константин Димитров.

Той подчерта, че страната ни ще реагира много остро и в Брюксел, ако властите на Острова се опитат да ограничат правото на българите за свободно движение и трудовите им права след края на тази година. Ето как според посланик Димитров може да реагира страната ни: „Ние сме в тесен контакт с всички неправителствени структури, които са активни по тези въпроси. Ние ги насърчаваме да отстояват своите права, да издигат своя глас, когато става дума за реакции на медии на неправителствени организации".

Посланикът ни би реагирал на медия „тогава, когато се борави с клеветнически факти или се изопачава истината за действия на българското правителство или за действия на българските граждани". По думите му той и екипът му, заедно с Министерството на външните работи и цялото правителство ще се фокусират върху това да не се предприемат от британското правителство действия, които нарушават законите на ЕС, в разрез са със законите на Великобритания и „унижават достойнството и доброто име на България и българите". Това е нашият верен подход според мен, подчерта Константин Димитров.

„Британските власти знаят, че първо - не могат да спрат българските граждани да посещават Великобритания, това е право на европейски граждани да се движат свободно. Второ - те много добре знаят, че не могат да продължат ограниченията след 1 януари 2014 г. Това са две неща, за които ние следим изключително зорко, и реагираме, и ще реагираме много остро и в Брюксел, и в Лондон, ако някой се опита да ограничи тези законни права на нашите сънародници", категоричен е посланик Димитров.

Срещу злоупотребата със страховете посланикът ни в Лондон вече реагирал, като участвал в медиите във Великобритания: „Готов съм да дебатирам с всеки, за да го убедя, че нито има вълна на емигранти, както те ги наричат, въпреки че това не е точната дума. Тук има относително нисък брой хора, повечето от които са намерили законна трудова реализация. Повечето хора, които са имали възможност да намерят работа, вече са я намерили тук, независимо от съществуващите ограничения".

По думите на Димитров нивото на безработица е значително, а усещането за т. нар. рецесия с тройно дъно безпокои британските граждани. „Това обаче не им дава никакво право да се настройват срещу българите. Не би трябвало да дава право на институциите да ограничават техните трудови права и свободата им на движение и се надявам, че до това няма да се стигне", коментира той и заключи: „Не си представям правителството, което образно казано, да плюе собствената си страна, за да я представи по-непривлекателна, отколкото тя всъщност е".

Водещи новини

Още новини