Президентът покани Франсоа Оланд в България

share

България и Франция са стратегически партньори и големи приятели. Това заяви пред български журналисти в Париж президентът Росен Плевнелиев след срещата си с френския президент Франсоа Оланд в Елисейския дворец.

Имаме голям потенциал за развитие на двустранните икономически отношения, но и във всички останали сфери, допълни президентът Плевнелиев, като отбеляза мястото на културата. В икономическата сфера се обединихме около мнението, че големи френски компании вече работят успешно у нас и това ще бъде началото на следваща фаза, добави той.

Очаквам френските инвестиции през следващите години да бъдат много по-големи по обем, заяви българският президент. Ако досега, за 23 години, сме имали около милиард (евро френски инвестиции), предполагам, че през следващите четири до пет години ще направим отново милиард. Това означава, че вече сме 4-5 пъти по-ефективни и бързи, потенциалът е сериозен, посочи държавният глава.

По повод резултатите от днешните рзговори с френския си колега президентът Плевнелиев заяви, че нашата страна разполага
с подкрепа за Шенген, както и за политиката на ЕС за евроатлантическата перспектива на Западните Балкани. България изразява категорична подкрепа за операцията в Мали.

Двамата президенти споделят мнението, че в бъдещия бюджет на ЕС до 2020 г. голям приоритет е общата селскостопанска политика, а политиката на сближаване се разглежда като средство за растеж.

Президентът Плевнелиев съобщи, че е поканил президента Оланд да посети България. Между България и Франция има изключително разбирателство и приятелство, споделяме общи виждания и решения по всички теми, независимо дали са от европейския или от регионалния дневен ред, или в по-глобален аспект, отбеляза българският държавен глава.

Водещи новини

Още новини