Мая Манолова: Избирателите показаха червен картон на Борисов

share

Според депутата от "Коалиция за България" Мая Манолова, резултатите от провелия се вчера референдум показват, че избирателите са подкрепили изграждането на АЕЦ "Белене", което ще доведе до преразглеждане на въпроса за спирането на строежа на централата в парламента.

Избирателите са казали още "да" на референдумите, показвайки желание да участват в пряката демокрация. Третият извод, според нея, е показаният червен картон на правителството и премиера Бойко Борисов. Това каза на пресконференция в Кюстендил депутатът Мая
Манолова. Тя посочи, че резултатите от референдума в Кюстендилска област сочат, че ГЕРБ продължават да губят доверие на местна почва, а на национално ниво - "че Бойко Борисов е победим". Според Манолова активността на хората във вчерашния вот е доказала, че е необходимо да се направят законови промени, които да намалят прага на активност до 25-30 процента, при допитването до обществеността. Според нея е необходимо да бъде намален и броят на подписите, необходим при инициирането на референдум. Тя изтъкна и необходимостта от спазването на закона по отношение на избирателните списъци. И сега, според нея в закона е разписано, че държавата има ангажимент да следи за т.нар.мъртви души.

Манолова посочи, че според данни на ГРАО, от президентските избори до сега, в страната са починали 136 хиляди души. Навършилите пълнолетия в този период са 90 хиляди, а вместо да намалеят, избирателите са се увеличили със 70 хиляди. Това според нея е "откровена манипулация", като целта е била да не се наберат необходимите 20 процента активност, които са нужни за преразглеждането на въпроса в Народното събрание. Манолова посочи, че ако при окончателните резултати от Централната избирателна комисия се окаже, че броят на гласувалите е по-нисък, "Коалиция за България" ще ги обжалва.

Водещи новини

Още новини