Кунева: Половината от държавната администрация са "калинки"

share

Половината от чиновниците в държавната администрация са "калинки". Всички те са назначени от ГЕРБ. Това съобщиха от Движение "България на гражданите" днес.

Общо 6361 са чиновниците у нас. От тях ГЕРБ са назначили 2786. Подозираме, че тези подменени служители са политически назначения, най-вероятно - "калинки", каза Тома Биков от "България на гражданите".

От подменените кадри само 716 са минали конкурс. Така излиза, че 2000 или около 30% от всички са напълно случайно попаднали в администрацията без ясни умения и компетентности, обясниха от партията на Меглена Кунева.

ГЕРБ нямат моралното право да правят това, те обещаха, че ще има ред и прозрачност, и служителите ще получават равно заплащане, казаха от "България на гражданите". Оттам са проверили какви са заплатите на чиновниците. Въпреки забраната за раздаване на бонуси, 4 министерства са получили допълнителни средства за заплати, заявиха от "България на гражданите".

Здравното ведомство например е увеличило заплатите в централната администрация с 50%. 254 служители там получават общо 314 хил. лв. за заплати. Справката за техните разходи пък сочи за миналия октомври, че има три плащания за заплати - общо сумата е 443 хил. лв. Това надвишава със 100 хил. лв. техния фонд за заплати, уточниха от партията на Кунева.

Същото показва и анализът на тези разходи за други министерства. Директори в МРРБ вземат по 3100 лв. месечно, 2777 лв. пък в министерството на транспорта. Разликата в заплащането на ръководители на еднакви нива в администрацията е 500 лв. Данните формацията е получила от МС.

Водещи новини

Още новини