Росен Плевнелиев и Маргарита Попова отчитат една година на поста

share

От 11.00 часа в Гербовата зала на „Дондуков” 2 президентът Росен Плевнелиев и вицепрезидентът Маргарита Попова ще дадат пресконференция по повод една година от встъпването си в длъжност.

За този период Росен Плевнелиев упражни три пъти правото си на вето. Първият случай беше вето върху Закона за съдебната власт по отношение на кариерните бонуси на магистратите.

Второто вето беше върху Закона за горите, които позволяваха строеж в горски зони. Третият случай касаеше придобиването на българско гражданство от чужди инвеститори в Закона за насърчаване на инвестициите.

Росен Плевнелиев влезе в историята и с провалената клетва на Венета Марковска като конституционен съдия. Това доведе до незапомнена криза в КС, който и до момента не е с попълнен състав. След като Венета Марковска беше принудена да се оттегли и да напусне съдебната система, опитите да заемат нейното място се провалиха. Бившият президент Петър Стоянов се отказа след като сините депутатите се вдигнаха на бунт срещу неговата кандидатура, а Галя Гугушева не успя да стане конституционен съдия заради сигнали срещу нея и семейството й. Впоследствие тя беше разжалвана като зам.-ръководител на Апелативната специализирана прокуратура до редови обвинител.

Водещи новини

Още новини