Георги Първанов: ГЕРБ няма полезен ход след референдума

Булфото
share

Нелогично е противопоставянето на АЕЦ "Козлодуй" и АЕЦ "Белене", както и на атомната енергетика с топлоелектрическите  централи, заяви тази вечер в Перник президентът Георги Първанов /2002-2012г/. Според него трябва да развиваме енергетика във  всички насоки у нас, да мобилизираме ресурс, за да бъде продължен животът и на топлоелектрическите централи.

Първанов посочи, че АЕЦ "Козлодуй" преди спирането на блоковете е покривала 40 процента от енергийния дефицит на Балканите. По думите му не се е появила мощност, което да запълни тази празнина. Според Първанов в момента няма остър енергиен глад заради кризата.Тя ще премине и ще се появи необходимостта празнината да се запълва, категоричен е бившият  държавен глава. Той изрази съжаление, че Сърбия и Македония не са се включили в проекта "Белене". Присъствието им щеше да даде гаранции за пазара на тези две страни, както и последваща възможност за изграждане на единен балкански енергиен пазар,  смята Георги Първанов.

Доскорошният президент увери, че няма по-евтина строяща се ядрена централа от "Белене" в света. Той похвали нейната  сигурност. След катастрофата във Фукушима бяха проведени допълнителни стрес тестове със завишени изисквания, припомни  бившият държавен глава. Те доказали категорично, че Белене е безопасен проект. Първанов апелира да бъде показана  кореспонденцията между НЕК и германския инвеститор RWE, за да се разбере истината за оттеглянето му.

Първанов призова за постигане на национално съгласие в енергетиката. ГЕРБ няма полезен ход след този референдум, на който какъвто и да е процентът, ще надделеят привържениците на  строителството на ядрената централа, смята доскорошният  президент. По думите му при обратен резултат бихме стопирали развитието на ядрената енергетика в България. Подобен проблем  имало в Италия.

Първанов откри изложба "Маскарад" в градската художествена галерия "Любен Гайдаров", след което бе посрещнат в залата на  Двореца на културата.

Водещи новини

Още новини