Синята коалиция: Неизплатени заплати да се получават от фонд за вземания

Булфото
share

Синята коалиция предлага при несъстоятелност на работодател служителите да могат да получат три неизплатени заплати от фонда "Гарантирани вземания на работниците и служителите", съобщи БНР.

Идеята на законопроекта е работник, който не е получил заплатата си в продължение на три месеца, да има право да напусне работодателя си и да се обърне към фонда, за да вземе парите си, заедно с дължимите осигуровки. За целта обаче той трябва да има 9 месеца осигурителен стаж по последен трудов договор и задължително трябва да освободи работното си място.

Във Фонда за гарантиране на вземанията към този момент има натрупани 150 милиона лева и той спокойно може да бъде използван за тази цел, посочи съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров: "Това би засегнало ВМЗ-Сопот, би засегнало много предприятия, които са в трудни моменти в състоянието на криза".

Инициаторът на законопроекта Йордан Нехризов, лидер на Българската социалдемократическа партия, част от десния алианс, уточни, че това няма да лиши работника от правото да излезе на борсата и да взема обезщетение за безработица. На въпрос дали промените няма да бъдат използвани за източване на фонда, Нехризов посочи: "Има предвидени мерки в закона, които са гаранция, че определени работодатели няма да се опитат да го източат".

Мартин Димитров коментира, че промените са заявка парите от фонда да бъдат използвани по предназначение: "Има идеи в ГЕРБ този фонд да бъде потопен в общото блато на разходите и да бъде унищожен. Подобни идеи трябва да бъдат спрени още в зародиш".

Водещи новини

Още новини