Яне Янев се закани да проверява наред за скандалните сделки по морето

Булфото
share

Яне Янев, председател на Парламентарната комисия за разследване на корупцията по високите етажи на властта, заяви пред БНР, че около скандалите на Черноморския бряг е добре обществото да знае зародиша, да познава целия процес и да разбере колко е загубил републиканският бюджет от всички разпоредителни сделки, които са ставали след промяна на Закона за горите през 2003-та година.

Всички, без изключение, ще бъдат проверявани
, гарантира Янев. Очаквам министър Найденов да даде в табличен вид всички справки за издадени заповеди за замяна на основание на чл. 15 от Закона за горите за периода 2003-2009 г. Започваме с "Дюнигейт", имаме сигнали, които са доста любопитни и които ще взривят обществото. Гледам фирми като "Албена" АД, "Дъбрава" АД, които са заменили 268 декара за 299 лева, добави той.

Според Асен Йорданов - журналист от сайта "Биволъ", наказанията на длъжностни лица, наложени заради скандалната сделка с дюните, са само прах в очите. "Защото земята не е продавана от този или онзи архитект. Всички сделки са правени от държавата и различните правителства през годината. Така се подменят нещата. Търсят се виновници там, където ги няма, а истинските виновници се запазват. Защо няма проверка в РИОС- Бургас, например?! Никой не проверява как за един ден се издава екоразрешение?! Това, което сега излиза е един катарзис на общественото напрежение. За същите скандални сделки съм писал до институциите. По цялото черноморие са се извършвали и се извършват такива безобразия. Министър Найденов трябва да извади и сделките, които са в ход", посочи Йорданов.

Водещи новини

Още новини