Проверяват евромилионите на "Пайнер"

Булфото
share

Министърът по управление на еврофондовете Томислав Дончев се ангажира да провери проектите за подпомагане с европари, спечелени от продуцентски фирми в българския шоубизнес.

По всяка вероятност от формална гледна точка няма нищо нередно, така Томислав Дончев коментира данните от информационната система ИСУН, че музикална компания в сферата на поп-фолка ще получи финансиране от над 1 милион и 900 хиляди лева по оперативна програма "Развитие конкурентоспособността на българската икономика". "Това не означава, че в конкретния проект има нещо нередно. Не съм проверявал. След като ми задавате този въпрос обезателно ще проверя. Но така е била разработена схемата. Допуснат е този бранш като допустим. Може би беше към 2010, или по-скоро 2011 година, има финансиран проект. Лично аз считам, че трябва да има втори опит за определянето на приоритетни сектори и по-дълга дискусия дали поп-фолкът е браншът, който ще дърпа българската икономика напред", заяви министърът.

Европейската комисия (ЕК) е поискала от българските власти да направят свое разследване дали парите от еврофондовете са отпуснати на музикалната компания "Пайнер" в съответствие с правилата. Това съобщи говорителят на комисията по въпросите на регионалната политика Ширин Уилърс, цитиран от БНР по повод одобрения проект на музикалната компания по оперативна програма "Конкурентоспособност". И комисията потвърждава, че досега не е изплащала пари по проекта на най-голямата музикална компания в България. "Финансирането е било одобрено по програма за подкрепа на малки и средни фирми в творческата и културна индустрия, защото според ЕК тя има голям потенциал, създава работни места и заслужава да бъде подкрепена", добави Уилърс. По думите му що се отнася до избора на конкретния проект, той е отговорност на управляващия орган в България, който е под ръководството на Министерството на икономиката. "Разбираме, че има определени притеснения около проекта, и тъй като приемаме много сериозно задачата си да използваме отговорно парите на данъкоплатците, днес поискахме от българските власти да започнат разследване, за да установят дали правилата на грантовата схема са били спазени", заяви още говорителят.

Музикалната компания е спечелила безвъзмездно европейско финансиране в размер на 1 918 233 лева, като европейските средства са 1 630 498 лева, а държавното съфинансиране за 287 735 лева. Останалата сума идва от компанията. Целият проект е на стойност 3 197 324 лева. С парите е купена нова техника, увеличени са работните места и се цели постигането на устойчив икономически растеж и запазване на лидерските позиции на "Пайнер".

Собственикът на музикална компания „Пайнер" инж. Митко Димитров категорично отрече да има връзка между членството му в ГЕРБ и спечеления от фирмата европроект на стойност 3.2 млн. лв. Димитров бе категоричен, че дори и да се откаже от въпросната субсидия, която е 60 на сто от сумата, нужна за реализирането на проекта, ще закупи описаната в разработката техника.

Проектът на най-голямата музикална компания предизвика негативни реакции сред културните среди, като режисьорът Теди Москов дори призова всички артисти на протест. Пред БНТ Митко Димитров отговори на нападките, че ще се откаже от европроекта, ако на театралните дейци им стане по-добре.

Водещи новини

Още новини