Меглена Кунева: И Стив Джобс няма да може да оцелее в момента в България

Булфото
share

Надявах се, че когато е установено едно нарушение, като това във фонд "Научни изследвания", то ще бъдат предприети мерки и ние после ще можем да кажем "браво". Това обаче не се случи", каза на пресконференция председателят на "България за гражданите" Меглена Кунева.

"Няма млад учен и не само млад, който да може да се пребори с корупцията, която  е обхванала дори тази сфера. Стив Джобс няма да оцелее в момента в България", каза Кунева. Тя добави, че така, както ГЕРБ нямат политика в образованието и здравеопазването, така  липсва и идея за политика във фонд "Научни изследвания". Кунева е категорична, че има европейски пари за наука.

Проф. Камен Вълев от своя страна припомни, че Фондът за научни изследвания разпределя средствата за наука в България. Той поясни, че страната ни усвоява 10 пъти по - малко евросредства от страни с ранг като Австрия.  Проф. Вълев каза също, че в Съвета на Фонд "Научни изследвания" присъстват хора, които изобщо не са от приоритетните науки за страната. По думите му, рецензентите също се избират по абсолютно непрозрачен начин. Той определи като проблем и нерегламентираното подценяване и респективно надценяване на определени области.

Проф. Вълев изрази мнение, че Съветът трябва да се формира от учени, запознати с европейските практики за оценяване на проекти.

Камен Вълев разкритикува и програмата "Наука и образование". По думите му, програмата е хвърляне на прах в очите на хората, защото през целия мандат на ГЕРБ не е била предприемана стъпка в тази посока. 

Професорът заяви също така, че министър Сергей Игнатов е излъгал, когато е казал, че досега не е имало европари за българската наука.

Водещи новини

Още новини