Мирослав Найденов: Мините със защитените територии са заложени от Тройната коалиция

share

Атакуват ме, след като обявихме категоричното си намерение да проверим всички изваждания от горския фонд до средата на 2009 година, каза пред журналисти министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов по повод интервюто на евродепутата от Групата на социалистите и демократите Илияна Йотова, в което го обвинява за спорната сделка край Несебър.

„След изявлението на г-жа Йотова, за мен вече е ясно – кой е поръчителят на тази атака. Очаквах подобни атаки с настъпването на Новата година, но те започнаха още в края на миналата и буквално в първите дни на новата година. След днешната пресконференция, и след обявените категорични намерения да проверим всички изваждания от горски фонд, които са се извършвали до средата на 2009 година (след тази дата са ми докладвали от Агенцията по горите, че няма изваждания от горския фонд) , изгубиха присъствие на духа и решиха да атакуват, в лицето на г-жа Йотова”, каза Мирослав Найденов.

„Използвам случая да припомня, че изваждането на тези дюни от горския фонд със становище на Министерството на околната среда и водите е дало възможност те да влязат като урбанизирана територия в Подробния устройствен план на Несебър”, каза Найденов.
„Очевидно, че не са само тези терени, и това предполагам, ги изплаши, и те бързат с атака по мен”, каза още земеделският министър.

"Мините избухват днес, но са заложени по време на управлението на партията на г-жа Йотова. Тъй като тя твърди, че актът на спирането на тази сделка от страна на премиера бил един вид приемане на моята оставка, искам да й кажа: „Да, това е акт на приемането на оставка, но на тези, които са го направили, през 2007-а и 2008-а. Тяхната оставка народът прие през 2009 година. Нека те да не говорят за оставки, а да знаят какво народът е отсъдил за тях през 2009-а, на базата на всички поразии, които направиха, на заменките, които днес са обект на разследване от Европейската комисия, и предстои решение. Очевидно е, че те са изплашени от това решение, тъй като става дума за подобни сделки и решения, вършени в годините назад, от които те се притесняват” – каза Мирослав Найденов.

„В своето интервю тя говори, че ние сме продали дюни, но това не е така; през 2007 година тези дюни са станали урбанизирана територия, и тъй като Министерството на земеделието няма интерес от урбанизирани територии, това е финализиране на една сделка, започната през 2007 г., която се финализира с продажбата на вече урбанизирана територия. А как – тази територия е урбанизирана и какво се е случило, ще каже тази междуведомствена комисия, която днес вече е назначена” – каза Мирослав Найденов.
„Съветвам г-жа Йотова – да питат своите министри по онова време, своя директор на Държавната агенция по горите, който е направил възможно това да се случи”, посочи земеделският министър.

"Съгласно закона, администрацията на Министерството на земеделието и храните е длъжна да приключи всички процедури, които са започнати в годините назад. А затова, че има дефекти в тези процедури в годините назад, трябва да отговарят тези, които са ги допуснали. По отношение на цената – данъчната оценка, която беше приложена към документите от юни 2009 г., е за 11 320 лева. Те са го били приготвили за толкова. След това – ние променихме наредбата и начина за определяне на тези оценки, и след това този имот, но вече не като дюни и не като горски фонд, е продаден за 1 140 000 лева; в медиите се появиха различни твърдения за това за колко е продаден и затова – искам да уточня, че вече не е продаден само теренът. Продаден е инвестиционен проект, с всички разрешителни и утвърдени планове, така че – нека не правят тези спекулации, сравнявайки цената на земята и цената на този инвестиционен проект. Ние не бягаме от отговорност. Ако констатираме, че има данни за извършено престъпление, ще сезираме прокуратурата. Обръщам се към г-жа Йотова, тъй като тя е и евродепутат и в качеството си на такъв, представлява и България в Европейския парламент: Преди да говори, нека много добре да се запознае с обстоятелствата, и да потърси генезиса на това, „тези мини да избухват днес”, както тя казва. Да, тези мини избухват днес, но те са заложени през 2007 г., когато управляваше партията на г-жа Йотова”, добави Мирослав Найденов.

"И с днешното, и с вчерашното си решение, ние декларирахме пълна прозрачност, като поканихме в тази комисия представители на неправителствени организации пред журналистите. Утре ще отида в Несебър, с кмета на Несебър, както и със съответните регионални институции, които имат отношение по този въпрос, за да застанем пред гражданството на Несебър и всички хора, които се интересуват от това: Как едни дюни могат да станат урбанизирана територия, след това – да влязат в подробния устройствен план, и накрая – да бъдат обект на инвестиционни намерения", каза още министърът на земеделието.

Водещи новини

Още новини