Екоминистeрството и АДФИ "забравяли" сигналите от Антимафия

share

Министерството на околната среда и водите и Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) са двете институции, които най-често неглижират сигнали на парламентарната комисия "Антимафия", съобщи пред "Сега" ротационният председател на звеното Бойко Великов от левицата. Те най-много бавят отговорите си по запитвания от депутатите.

Парламентаристите готвят обобщена справка за дейността си от началото на този парламент. По 50 от разгледаните близо 1500 сигнала различни институции мотаят отговорите си, понякога с години, а на част изобщо не си правят труда да отговорят. По други пък впоследствие се налага комисията да иска допълнителна информация. Проблеми с комуникацията понякога възниквали и с прокуратурата, но Великов уточни, че откакто имат достъп до информационната система на обвинението, проблемите най-често идват от липсата на достатъчно детайлна информация в самите сигнали.

През януари депутатите ще обобщят и оповестят всички сигнали, по които има развитие след тяхната намеса - такива, по които са образувани производства, и такива, по които са повдигнати обвинения или пък производствата са прекратени, допълни още Великов. Последният случай, с който се зае звеното, е скандалът с фонд "Научни изследвания". При него близки до управлението и просветния министър фирми и колективи получиха пари за абсурдни проекти.

Водещи новини

Още новини