Цветанов: В шуменската болница няма напуснали лекари

Булфото
share

Това каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов в отговор на въпрос на народните представители от левицата Димитър Дъбов и Михаил Миков за извършената от полицията акция на територията на болницата в Шумен.

Относно участието на представители на икономическа полиция в преброяване на лежащо болни в МБАЛ – Шумен, Цветанов посочи, че не са установени нарушения, а са били проверени около 280 лежащо болни.


Цветанов посочи, че от Районна прокуратура Шумен е разпоредена проверка на сектор противодействие на икономическата престъпност към ОД на МВР Шумен. Той каза още, че има разработен план за провеждане на специализираната полицейска операция, който е утвърден от районния прокурор.

В проверката са участвали и трима представители на Районната здравноосигурителна каса и предшествана от предварителен инструктаж в Районна прокуратура Шумен.


Цветанов посочи, че са проверени шест от общо 30 отделения на МБАЛ Шумен.


През цялото време проверката е осъществявана под ръководството и надзора на двама прокурори. Дежурният персонал е бил уведомен за основанието и предмета на проверката, оказана е било съдействие от служителите на болницата и за нуждите на проверката са били представени съответните документи.


Болните са били проверени в присъствието на дежурен лекар или сестра – стерилните отделения и отделенията с ограничен достъп не са били посетени, посочи Цветанов.


Михаил Миков заяви, че е необходимо вътрешният министър да се разграничи от тази практика и допълни, че формалната законност не означава, че това е естествено. Цветанов посочи, че не се учудва защо сме в такова състояние след 20 години управление на такива политици.

Водещи новини

Още новини