Дават мандат на Ангелов за закупуването на бойни самолети

share

Правителството даде мандат на министъра на отбраната Аню Ангелов за преговори за реализация на проекта “Придобиване на нов тип основен боен самолет и осигуряване на интегрирана логистична поддръжка”, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Министерският съвет прие решение, с което одобрява моя доклад по отношение на придобиването на нов боен самолет. Дава се мандат за преговори с държави, които разполагат или произвеждат такива многоцелеви изтребители и до 1 март 2013 г. трябва да докладвам на Министерския съвет за резултатите от тези преговори. Това каза министърът на отбраната Аню Ангелов след края на правителственото заседание.

След като преговаря със страните, представили оферти - Германия, САЩ, Португалия, Израел, Италия и Швеция, Ангелов ще докладва на Министерския съвет и ще предложи Инвестиционен проект за конкретен тип самолет.

За сключването на договор, който надхвърля 100 мил. лв., решение трябва да се вземе от Народното събрание.

На въпрос за броя на самолетите, министърът на отбраната уточни, че нов тип многоцелеви изтребител не означава една машина. „По нашите разчети трябва да са минимум осем“, каза министър Ангелов и допълни, че в решението на Министерския съвет няма определена сума от гледна точка на свободата на водене на преговорите.

С реализацията на проекта ще се реши проблем, с който три правителства досега не са успели да се справят. Проектът е сред приоритетните за Министерството на отбраната от Инвестиционния план-програма до 2020 г. За неговата реализация интегриран екип от експерти разработи оперативни и тактико-технически изисквания към новия модел основен боен самолет, както и пълен финансов анализ на възможностите на бюджета на Министерство на отбраната.

Новият тип основен боен самолет следва да покрива изискванията на стандартите на НАТО за съвременен многоцелеви изтребител и да предлага широк спектър способности в основните роли въздух-въздух и въздух-повърхност. Той следва да замени самолетите с изтичащ ресурс МиГ-21 и СУ-25.

Водещи новини

Още новини