Плевнелиев скочи срещу Дянков за обезщетенията за военните

Булфото
share

В качеството ми на върховен главнокомандващ ще направя всичко необходимо, за да се запазят т.нар. 20 заплати за военнослужещите и в бъдеще, независимо кой ще бъде на власт и кой ще бъде министър. Това каза президентът Росен Плевнелиев на разширен съвет по отбраната.

Военнослужещите трябва да имат пълно доверие в държавните институции, ние трябва да имаме трайност на решенията, които взимаме и на реформите, които правим, а не конюнктурност и смяната на правителства и на министри не трябва по никакъв начин да води до отнемане на поети ангажименти и до безкрайни реформи, до съкращения и до отнемане на социални компенсации, получавани заради характера на работата и лишаването от някои човешки права и свободи, каза президентът.

Искам лично да поема ангажимент и да кажа, че голяма част от напускащите днес, които се притесняват, че в бъдеще може да бъде редуциран размерът на паричното обезщетение по чл. 227 от Закона за отбраната и въоръжените сили при освобождаване на военна длъжност или т.нар. 20 заплати – тези опасения се подхранват за съжаление от изказвания на отделни политици и публични личности, но водят и до несигурност в обикновения войник, ще направя всичко възможно те да се запазят, каза Плевнелиев.

Днес, говорейки за моралния компонент през 21-ви век като част от военната мощ, не мога да не споделя своята загриженост от  обстоятелството, че много млади офицери, сержанти и войници по собствено желание напускат армията. Картината може да се  определи като тревожна, според мен, посочи държавният глава.

Президентът отбеляза, че само за два и половина месеца - от 1 октомври до 15 декември, стотици военнослужещи са подали рапорти за напускане на армията, като две трети от тях са офицери. По думите му преобладаващата част от тези офицери е със звания  капитан, майор и подполковник, а най-много от напускащите - със звание майор.

Президентът посочи, че в случая не са важни толкова количествените показатели и съизмеримостта на броя на  напускащите с този на преминалите в резерва в преходните години. По-важното в случая е да видим какво се крие зад тази  статистика и как може да се преодолее тази тенденция, каза  президентът. "Когато напускат армията, и то по собствено  желание, подготвени, обучени в престижни академии и колежи, с езикова подготовка и боен опит от участия в международни мисии  млади офицери, очевидно има проблем и ние сме длъжни да го адресираме и да го решаваме", каза Плевнелиев.
 

Водещи новини

Още новини