Български президенти: Ветото за Македония е грешка

share

Отлагането на определяне на дата за присъединяване на Македония към ЕС разбуни много духове. Тримата български президенти – Желю Желев, Петър Стоянов и Георги Първанов смятат, че актът на българската външна политика е бил неправилен.

"Отказът на България е грешка", заяви президентът Желю Желев пред в. "Преса". “Страните от Балканския регион имаме общи интереси и всички те трябва да станат членове и на ЕС и на НАТО. Така, както твърди подкрепяме интеграцията на Македония, също толкова твърдо трябва да отговаряме на фалшификациите от македонска страна”, смята той.

Според Петър Стоянов пък България ще трябва да положи най-много усилия в защита на правата на хората в Македония, които имат българско самосъзнание и които заради страх от репресии не смеят да го изразят. “Крайните решения не са добри”, заяви той.

Георги Първанов също определи ветото като грешка. “Няма друг политик, който да е водил по-яростна полемика от мен със Скопие”, изтъкна той. “С това решение ти наказваш нашите братя оттатък границата, а не наказваш неколцината писачи там, които водят антибългарската кампания“, каза Първанов, но добави, че никога няма да можем да спрем злобните публикации. Нападките пък трябвало да се борят с аргументи и с полемика.

Водещи новини

Още новини