Игнатов: Ще удължа проверката във Фонд "Научни изследвания"

share

Проверката във Фонд „Научни изследвания” ще завърши на 29 декември, но аз ще я удължа докато не приключат и възраженията, защото съм абсолютно убеден, че някои от тези възражения ще заслужават да бъдат удовлетворени. Това каза пред журналисти министърът на образованието Сергей Игнатов.

Министърът заяви, че тече и друга проверка, която проверява как се изпълняват всички проекти, които са спечелили през годините. Не им е леко на колегите във фонда, те постоянно са в проверка, коментира Игнатов. "Проверяват се всички проекти, които се финансират. Ако е заложено създаване на лаборатория, се проверява създадена ли е, или не”, посочи министърът. Той обясни, че от 2009 г. проверките вървят на шест етапа. Агенция „Държавна финансова инспекция показва, че има над 31 административни нарушения. Няма фрапиращи нарушения, които да поставят под съмнение протичането на сесията. Нека да продължи всичко до края, заяви Игнатов.

„За пръв път има такава прозрачна процедура във фонда – хората да си видят рецензиите и да пишат възражения. От 10 декември, вече два дни, всеки има право да си чете рецензиите”, коментира министърът. „Пари се получават от спечелилите и няма никакво правило в процедурата, което да казва да се изчакат възраженията. Всички обществени отношения се регулират от правни норми”, каза още Игнатов.

Възложена е проверка по скандала с фонд "Научни изследвания", каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов. На въпрос дали ще упражни влияние върху министъра на образованието, ако се окаже, че има огромни нарушения във фонд "Научни изследвания", Борисов отговори: "Разбира се. Само че от това, което до този момент знам от него, а и мисля, че в събота беше при Кошлуков, и изнесоха като данни, излиза обратното. Така че съм възложил проверка. Когато стане готова, ще ви информирам".

Премиерът допуска, че конкурсът може да се отмени. "Ние толкова много неща, сме отменили, когато има образно казано, сигнал от обществото. Помните мораториума за генно-модифицираните храни – благодарение на обществото, на еколозите, на всички, които тогава алармираха за проблемите, ГЕРБ взе това решение. В България беше взето решението, в Европейската комисия, първата държава, която го забрани, и го спряхме. Представете си какво щеше да ми се случи на мен в Брюксел, ако европарламентът не го беше отменил. Представяте ли как щях да връщам назад в парламента да махнем мораториума", посочи премиерът.

Водещи новини

Още новини