Турция обеща помощ на България при нужда от енергийни източници

share

Турция няма да остане безучастна, ако България изпитва  нужда от енергийни източници, заяви турският президент Абдуллах Гюл на съвместна пресконференция с българския си колега Росен Плевнелиев.

Темата за енергетиката бе една от най-обсъжданите от двамата президенти. "Информирах Росен Плевнелиев за възможността за трансфериране на енергийни източници от района на Кавказ, Каспийско море през Турция за западния пазар през България", каза Гюл.

"Интерконекторът България - Турция е истинска диверсификация за България", отбеляза българският държавен глава.

"За нас сътрудничеството с Турция в енергийната сфера е изключително важно. Когато през 2008 г. българският народ беше оставен на студено, защото зависи само от една тръба за доставка на газ ние си научихме урока" каза Плевнелиев и допълни: "Българската страна подкрепя и газопровода Танап. Не само България, но и цяла Европа е благодарна на Турция за това, че тя работи за диверсификация на източниците и на трасетата за цяла Европа".

По време на срещата с турския си колега Абдуллах Гюл българският президент е посочил, че България е готова интерконекторът България - Турция да се развива и като част от Набуко Уест и да се работи денонощно по този проект.

Плевнелиев изрази увереност, че в следващите седмици, месеци в Брюксел и в други столици на Европа ще се взимат важни решения по тази тема.

Водещи новини

Още новини