Плевнелиев: Гордеем се от постигнатото заедно с Турция

share

България подкрепя Турция за европейска интеграция и ще сподели своя опит. Това каза президентът Росен Плевнелиев на съвместна пресконференция с турския си колега Абдуллах Гюл.

България и Турция тепърва ще работят за още по-голямо развитие на икономиките и в интерес на гражданите, добави българският президент. Плевнелиев благодари за съдържателния разговор и каза, че Гюл е първият президент, който му се е обадил, като е спечелил изборите и няма да го забрави. Двамата са декларирали днес добросъседството, което по думите им е за пример. Искаме да запретнем ръкавите и да постигнем заедно повече, каза Плевнелиев. "Когато Турция е номер 1 като туризъм за българските граждани, и номер 2 за експорт, когато, въпреки кризата, оборотите растат ежедневно и достигат над 3 млрд. евро, което е рекорд, няма как да не се гордеем, че сме постигнали това заедно. Искаме да работим за мир, за развитие, строим магистрали, железопътни линии, газови връзки, които са от значение за Европа, Азия и света, поставяме си високи цели", посочи българският държавен глава.

Абдуллах Гюл заяви, че отношенията между България и Турция могат да се определят не само като приятелски и добросъседски, а като много по-напреднали. По думите му днес са проведени ползотворни разговори с президента Плевнелиев на срещата на четири очи и пленарни разговори. Президентът Росен Плевнелиев за пръв път посещава Турция, но сме говорили и сме се срещали и преди, каза Гюл. За последните четири години е имало четири президентски посещения. Като пример за отличните отношения, Гюл посочи факта, че около 1 млн. български туристи посещават Турция годишно. Това е двустранно и говори за отличните отношения. Търговският стокообмен е 3 млрд. евро, но целта е да се достигнат 10 млрд. евро в скоро време. Насърчават се инвестициите. Пред нас има много общи проекти – пътища, магистрали, енергетика, каза той.

Водещи новини

Още новини