Корнелия Нинова: Приватизира се на килограм

Булфото
share

В платформата е записано: ревизия на приватизационни сделки, при които са използвани корупционни схеми, приватизация на обекти само след появата на изгодни за държавата условия.

Това каза Корнелия Нинова след заседание на ИБ на БСП.

„Тук не пише: ще повишим акциза, ще направим контрабандата 50%, ще ни паднат приходите в бюджета, поради което ще наваксаме като продадем всичко останало държавно на каквито и да е ниски цени. Няма такова обещание”, заяви Нинова.


По думите й - в момента управляващите правят точно това. Постоянно увеличават списъците на дружествата за приватизация, парите остават едни и същи – не се актуализират – нито в Закона за бюджета, нито в плана на Агенцията за приватизация. В плана на Агенцията за приватизация очакват 250 млн. лв. за всички дружества, а в бюджета очакват 400 млн. от тези дружества. Тоест хаотична, безпринципна приватизация, на всяка цена – само и само да се осигурят някакви пари в бюджета. Против сме провеждането на такава приватизация, конкретно по последния внесен законопроект, който предвижда да се извадят от забранителния списък АДИС и „Български пощи” ЕАД.


„Стартът на приватизацията на тези две дружества всъщност е фалстарт, защото по Закона за приватизация, чл. 3, НС взема решение за приватизацията на дружествата от забранителния списък след предложение на Министерски съвет", посочи Нинова и заяви, че такова решение на МС няма.


Предложението е направено от четирима депутати и по-интересното е, че МВнР има становище да не се изважда АДИС от забранителния списък.


По отношение на "Български пощи", Министерство на транспорта казва, че в момента дружеството е единственото с развита пощенска мрежа и разполага с ресурс да осигури изпълнението на пощенската услуга на територията на цялата страна. Пощите са от значителна роля за националното, културното и социалното сближаване и са от особена важност за българското стопанство, се казва още в становището на МТИТС. Нинова заяви, че от левицата искат спиране на тази процедура по изваждане на двете дружества. Законопроектът е внесен в нарушение на Закона за приватизация. Тази процедура трябва да бъде спряна и отново, ако решат да стартират, да го направят както пише по закон, заяви Нинова.
 

Водещи новини

Още новини