Георги Първанов: ГЕРБ трябва да разбере, че сега не сме 2009 година

Булфото
share

"Напускането на държавния глава Росен Плевнелиев на клетвата на новите конституционни съдии е прецедент в новата ни история", каза в ефира на сутрешния блок на Нова телевизия Георги Първанов, президент на Република България в периода 2002 - 2012 година.

"Държавният глава беше вкаран в една схема, която би могла да накърни авторитета на всички институции в България", заяви още той.

"Венета Марковска трябваше да се оттегли по един много деликатен начин", смята Първанов. "Стана практика ГЕРБ да налага едни предложения със силов начин, но сега не сме 2009 година", напомни той.

Първанов заяви, че има гняв и недоволство сред хората срещу управлението на ГЕРБ. "Това е очевидно", добави той. 

Георги Първанов коментира и сдружението АБВ. Той припомни, че то нарочно е замразено, за да не бъде обвинявано, че иска да открадне от електората на БСП.

Все пак Първанов каза, че се чувства сега добре и продължава да има ангажименти към партията. Той допълни, че е постигнал достатъчно в политиката за себе си и може само да помага на БСП.

Първанов говори и по въпроси на енергийна тематика. "Южен поток" стартира след една среща с президента Владимир Путин. Сега се радвам, че се стигна до окончателно споразумение за "Южен поток", добави той. По думите му, това е шанс за България да се утвърди като основен енергиен играч в региона. "Обикновеният българин трябва да усети много неща във връзка с участието на България в "Южен поток". Газопроводът означава много работни места, сила и инвестиции", заяви Георги Първанов.

Във връзка с въпроса за референдума за строителството на АЕЦ "Белене", Първанов каза, че той е формулиран абсолютно правилно. Той обясни, че за България е важно строителството на "Белене".

"Основният проблем е, че пожълтя политиката. Това показва нездравословната обстановка в страната ни", добави още Георги Първанов.

Водещи новини

Още новини