ДСБ: Зад Марковска стои ГЕРБ, ДПС и Първанов

share

Беше ясно от самото начало, че кандидатурата на Венета Марковска беше проблематична. Това каза пред БТВ Янаки Стоилов от БСП. "Основателен е въпроса, защо разследванията се появиха като официален сигнал в края на процедурата. Народното събрание беше редно да поиска информацията и да я предостави. Защо прокуратурата не е предоставила тази информация", попита Стоилов.

Действието на президента е оправдано, тъй като действаше като резервно колело и последно препятствие, което да сложи пречка пред полагането на клетва. Ръководството на БСП обявиха, че не се ангажира с кандидатурата, каза Стоилов, въпреки че близо една четвърт от социалистите гласуваха в нейна подкрепа.

Според Тодор Великов, който стои зад кандидатурата на Венета Марковска, в момента сме в конституционна криза. Росен Плевнелиев оклевети Марковска, бях шокиран от неговото поведение. Утре всеки един от четиримата, които трябва да присъстват на клетвата може да каже: на мен този кандидат не ми харесва и да блокира избора на съдебната власт, недоволства Великов. Президентът трябва да се извини на Марковска, да се насрочи нова клетва и да се завърши процедурата, препоръча независимият депутат.

Според Веселин Методиев от ДСБ обаче сме свидетели на коалиция между ГЕРБ, ДПС и крилото на Георги Първанов в БСП. Кой носи отговорност за решенията в мнозинството, очевидно е, че това е Бойко Борисов. Венета Марковска не е издигната от ГЕРБ, защото те са знаели, че за нейната кандидатура има сигнали. Не може групата на ГЕРБ да действа така монолитно без санкцията на Бойко Борисов, убеден е Методиев.

Водещи новини

Още новини