Богослов призова да се отложи изборът на нов патриарх

share

Изборът на следващия патриарх трябва да бъде отложен, докато бъде решен кадровият проблем в Българската православна църква, призова богословът Дилян Николчев в предаването "Преди всички" по БНР.

По думите му, в момента всички православни у нас са заложници на Държавна сигурност, което налага да се търсят извънредни решения, на първо място чрез промени в устава на църквата.

Процесите, на които сме свидетели, скандалите - са от много години. По-скоро ръководството на БПЦ демонстрира своята некачественост вече десетилетия. Това беше очаквано. Ние сме заложник на проблема с ДС. В борбата за власт страните ще използват различни инструменти.

Въпросът за принадлежността на висшите ни клирици към комунистическите тайни служби отпадна, но ще продължава да тегне върху Църквата, твърди отец Никола Ризов, свещеник от село Струмяни и председател на синдиката на свещениците: Никой от митрополитите - сътрудници на ДС не се е покаял, спряха да говорят за това, считат, че времето ще изчисти това петно.
Непростим грях е този, който поругава Светия дух. Светият дух е там, където има чистота, има истинско православие, не може да се злоупотребява. Призовавам по-рядко да се използва това словосъчетание.

Цветомира Антонова - историк, член на изборното Бюро в столичния храм "Света троица", участва в "Преди всички" по темата за изборите за църковни настоятели. Те се провеждат според новия църковен устав. Характерно е по-активното участие на миряните. Моето наблюдение, че този път хората искаха да видят своите кандидати, да видят снимки. Църковните настоятели са четирима - те ръководят живота в църквата под председателството на един свещеник. Бяха избрани и проверителни комисии, които следят отчетността на църковните сметки. Много хора не могат да вземат участие в изборите, защото живеят в квартали, в които няма църква, каза още Цветомира Антонова.

Водещи новини

Още новини