Гавра! Оставят без помощи за отопление жена без крака заради 93 ст.

share

40-годишната Даниела Стаменова от столичния квартал "Княжево", която е без крака и не може да работи, остава без помощи за отопление през зимата, тъй като доходът й надхвърля с 93 ст. летвата, определена от наредбата.

Стаменова е инвалид от 10 г. и първо загубила единия си крак, а наскоро се наложило да й бъде ампутиран и другият. Тъй като не може да работи, е принудена да разчита само на инвалидната си пенсия от 164 лв. и на детските от 35 лв. месечно, които взема за 14-годишния си син.

"Преди 3 месеца ми спряха тока - дойдоха от ЧЕЗ, не можах да си платя, взеха ми електромера и останахме без ток. Сега сме на ток от комшиите", разказва Даниела.

В търсене на изход жената кандидатствала за помощи в дирекцията по "Социално подпомагане" в район "Красно село". Оказва се, че тя и мъжът, с когото живее - Велин Тонев, имат доходи, които надхвърлят летвата.

"Става дума за 93 ст.", възмущава се Стаменова. Жената се тревожела, защото не можела да осигурява дори достатъчно джобни за сина си Кирил. Момчето обаче било отличник. Примирило се, че не може да има всичко като другите деца, и било неотлъчно до майка си.

От Агенцията за социално подпомагане обясниха, че когато има граница за достъп за помощ, служителите са длъжни да я спазват, дори когато става дума за надвишаване с 1 ст. "Съзнаваме, че случаят е тежък, но това, което държавата може да даде по закон, са 32,50 лв. интеграционна добавка за увреждане и 35 лв. детски", уточниха от институцията.

Водещи новини

Още новини