София изпрати в последния му път патриарх Максим (снимки+видео)

Булфото
share

Поклонението пред патриарх Максим в "Св. Александър Невски" започна. Преди минути ковчегът с първойерарха на православната ни църква беше внесено в патриаршеската катедрала.

Храмът все още е празен. По предварителна програма литургията трябва да започне около 10 часа. Тя ще бъде водена от великотърновския патриарх Григорий. Той беше определен като владиката, който ще води заседанията на Светия Синод до избора на наместник на православната ни църква.

На литургията ще присъстват представители на всички 14 поместни православни църкви. Около "Св. Александър Невски" са разположени метални заграждения. По време на церемонията полицейското присъствие  района ще бъде увеличено.

Целият ми живот е преминал през неговото патриаршество, каза отец Антоний. Забелязвам единение в скръбта на българския народ. Хората се обръщат към бога и очистват душата си в моменти на скръб и на тъга, допълни той.

Вселенският патриарх Вартоломей и сръбският патриарх Ириней се очаква да пристигнат всеки момент. В „Св. Александър Невски“ пристигна архимандрит Стефан, който е глава на македонската църква, която не е призната от България. Той обаче беше посрещнат от епископ Тихон от патриаршеската катедрала. С треперещи пръсти Вселенският патриарх Вартоломей запали свещ в памет на Максим.

На службата присъства президента Росен Плевнелиев, депутати от всички политичиски сили. В храма пристигна и главния мюфтия Мустафа Алиш Хаджи.

Точно в 11 ч. започна и опелото на българския патриарх Максим. Церемонията се води от Вселенския патриарх Вартоломей. Точно в 12.30 ч. тленните останки на главата на Българската православна църква бяха изнесени от "Св. Александър Невски".

Водещи новини

Още новини