Газпром: "Цената на газа е ясна отдавна"

share

Цената на природния газ за България отдавна е договорена, но не можем да кажем точно колко е”. Това заявява пред Труд Леонид Чугунов, шеф на департамента по проектите в “Газпром”. Той допълни, че “не знае какво означава стара и нова отстъпка, но за каквото и да става въпрос, то е договорено”.

По същото време в София енергийният министър Делян Добрев твърдеше, че все още се водят преговори по цената на доставките, защото България настоява за по-голяма отстъпка.

Говорителят на “Газпром” Сергей Куприянов каза в Москва, че е “несериозно да се говори за отстъпка от 10 или 15%, защото пазарът е този, който определя цените, а политиката на компанията е да не говори за отстъпки”. В момента средната цена на природния газ за България е малко под 500 долара за 1000 куб. м.

“В мозъците на някои хора броди призракът на комунизма. “Газпром” намалява цените на природния газ, Норвегия ги увеличава, но никой не пише за Норвегия. Всички се взират в Русия, а не трябва, защото Москва доставя само 25% от газа за Европа”, коментира Чугунов. Той допълни, че не може да съобщи колко ще струва газът за България , но че “цената ще бъде добра”. И изтъкна, че единствената възможност пред София в момента е да купува руски газ.

От “Газпром” няколко пъти подчертаха, че преговорите за нови газови договори с България “случайно са съвпаднали с подписване на инвестиционното решение за Южен поток”. В България обаче правителството упълномощи БЕХ да подпише инвестиционно намерение за “Южен поток” с условие първо да се парафира новият контракт за доставките.

Чугунов допълни, че компанията е направила отстъпки от цената и за Полша, например, която не участва в “Южен поток”. Той още веднъж припомни, че Москва преговаря с ЕК, като се опитва да я убеди, че проектът за газопровод не противоречи на свободната конкуренция.

Водещи новини

Още новини