Аню Ангелов доволен от военно учение

share

Министърът на отбраната Аню Ангелов даде висока оценка за състоялото се днес на полигона "Ново село" край Сливен съвместно учение "Съюзна сила-2012".

Впечатлен съм от действията на бойната международна група, това е резултат от двумесечните тренировки съвместно с подразделение на САЩ, на Македония, на Грузия, Украйна и на всички, които участват в Съвместния учебен център на Сухопътното командване на САЩ в Европа, каза Ангелов. По думите на министъра военнослужещите са показали, че могат да бъдат успешно сертифицирани и могат да изпълняват задачи по трите мисии на Българските въоръжени сили както по защита и отбрана на страната, така и при участие в мисии и операции за укрепване мира и сигурността във всеки район в света, а също и при подпомагане на населението при бедствия.

Посланикът на САЩ в България Марси Рийс, която също бе сред официалните гости на учението, заяви, че демонстрацията е била впечатляваща. Тя коментира, че съюзничеството между САЩ и България е нещо постоянно и установено. Целта на учението "Съюзна сила-2012" е сертифициране на Първата батальонна бойна група за водене на коалиционни операции за установяване на зони на стабилност. В него участваха представители от 61-ва Стрямска механизирана бригада и Пехотен взвод на армията от 173-та въздушно-преносима бригада на армията на САЩ.

Министър Ангелов допълни, че се подготвя Втората батальонна бойна група от състава на Втора механизирана бригада в Стара Загора, която ще започне подготовката си през януари 2013 година.

Водещи новини

Още новини