Вселенският патриарх Вартоломей ще води опелото за Максим

share

Вселенският патриарх Вартоломей пристига в България и ще води опелото на българския патриарх Максим в "Св. Александър Невски". Този ритуал е бил изпълнен и при поклонението на починалия руски патриарх Алексей.

До 10 часа утре миряните ще могат да имат достъп по катедралата. Все още не е ясно колко българи ще изпратят в последния му път своя патриарх. В Сърбия 2 млн. души се преклониха пред паметта на Павле, каза пред БТВ богословът Ангел Воденичаров. Според семинариста ще има няколко шествия с богомолци, които ще отидат в Троянския манастир, където патриархът ще бъде погребан. По време на погребението се маха патриаршеската корона и се поставя монашеско було и броеница, а лицето на Максим ще бъде покрито с покров.

Богословът Ангел Воденичаров разкри, че няколко дни след като копието на иконата „Достойно есть“ е била осветена е станало чудо. По донесената в България икона са се появили червени петна, но няма данни за кървави сълзи, каквато информация се появи наскоро. По отношение на идеята патриарх Максим да бъде канонизиран за светец Воденичаров припомни, че процедурата зе изключително сложна. Години след смъртта трябва да са се случили чудеса, а след отваряне на гроба на определения за канонизация трябва да има благовоние и тялото да бъде нетленно.

Водещи новини

Още новини