България се прощава с патриарх Максим (снимки+видео)

share

Днес се прощаваме с патриарх Максим. Малко преди 8 сутринта тялото на патриарха беше положено в храма "Света Неделя". Районът около църквата е отцепен, миряните минават през специален вход от страната на ул. Витоша.

Архиерейска заупокойна св. Литургия ще бъде отслужена в памет на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим на днешния Архангеловден в митрополитската катедрала „Св. Неделя“.

Литургията ще бъде оглавена от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, който по решение на Св. Синод, е натоварен с отговорността временно да управлява Софийска епархия.

По време на светата богослужба, както и през целия ден, тялото на покойния Първойерарх на Българската православна църква ще бъде изложено за поклонение и отдаване на последна почит.

В СДВР е създадена организация за осигуряване на охраната и спокойното протичане на поклонението пред тленните останки на Българския патриарх и Софийски митрополит Максим. За улеснение на гражданите около сградата са изградени временни парапети, а служителите на реда ще насочват потока от хора за влизане през южния вход.

Водещи новини

Още новини