Църквата пред избор: Вярата или ролексите

share

Патриарх Максим е направил всичко възможно, за да може да остави църквата в достойни ръце. Това разказа пред БТВ бившият юрист на Светия Синод Татяна Дончева. Патриархът изглеждаше привидно инертен, без да прави нищо. Но виждаме човек, който стои непоклатимо и изведнъж като се анализират действията се вижда, че Максим е направил всичко, за да спечели международната църковна общност, каза Дончева.

В самото начало на разкола той затвори конфликти в американската православна църква и с Кирил Йончев от Питсбърг. Емигрантите така и не преминаха на страната на разколниците, припомни Дончева. Максим успя да попълни състава на синода с духовници, които с единия крак са били сред разколниците. В първия възможен момент, когато бяха възможни избори успя да изпрати най-младите епископи като митрополити, припомни Дончева.

Тя очерта и бъдещите варианти за избор на нов патриарх. Едната възможност е църквата да бъде оглавена от духовен човек, това е напълно възможен вариант и то не е само от един човек. Дончева допусна и риск църквата да попадне в ръцете на хора, които са във връзка с бизнесмени и сменят ролекси и автомобили.

Важно е православието да бъде оглавено от нормален човек, за да се излъчва адекватност и възможност да се влиза в комуникация с обществото. Бизнесът, който опасно кръжи около църковните имоти има интерес да постави на престола свой човек, каза психиатърът Николай Михайлов. Той нарече арогантна възможността новият патриарх да бъде с досие към ДС.

Според Николай Михайлов след смъртта на Максим името му е натоварено с допълнително достойнство. Той управляваше от позицията на особена мъдрост, което е характерно за православието, отказало се от социална активност. Михайлов нарече уродлив и малоумен опита да се унищожи църквата и определи като буфонада начина, по който разколниците атакуваха Максим. Патриархът ги надживя и биологически и духовно, разпиля ги като бесове при камбанен звън, каза психиатърът.

Водещи новини

Още новини