Затягат контрола върху готвачите по заведенията

share

Контролът върху работниците в местата за хранене трябва да бъде завишен, особено когато те обслужват деца. Това заяви при посещението си в Оряхово министърът на здравеопазването Десислава Атанасова. Повод за коментара беше натравянето на близо 40 деца в хотел в Банско.

Атанасова допълни, че до дни промените ще бъдат обнародвани. Според промените, работещите в ресторанти и други места за хранене ще подлежат на здравен контрол и изследвания вече на всеки шест месеца, уточни тя.

Първите проби са готови и те са положителни за стафилококова инфекция за няколко от работещите в хотела в Банско, където деца от столично учебно заведение бяха на „зелено училище” и получиха хранително отравяне в края на миналата седмица. Това потвърди и министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.

Тя допълни, че Министерството на здравеопазването, като орган по контрола на хигиенните изисквания, стандартите и здравните книжки на работещите в местата за развлечения и хранене, си е свършило работата, сега Агенцията по безопасност на храните трябва да провери дали хранителните продукти са в срок на годност и дали има заразени продукти.

Министър Десислава Атанасова откри днес в Оряхово заедно с народния представител д-р Янко Здравков и кмета на общината Росен Добрев филиал на Многопрофилната болница за активно лечение „Христо Ботев” във Враца.

Министър Атанасова припомни при откриването, че медицинското обслужване във Оряхово се възстанови само година след като преустановен приемът на пациенти от общинската болница заради натрупани дългове от над 2 млн. лева. Филиалът на МБАЛ-Враца започва работа с две отделения - детско и за вътрешни болести, с общо 25 легла. В него ще работят 10 лекари, 25 медицински сестри и 10 санитари.

Водещи новини

Още новини