"Подкрепа": Частните пенсионни фондове са пирамиди

share

Частните пенсионни фондове са като пирамидите от 90-те години. Ще гръмнат, когато дойде време да плащат пенсии от активите си, които нищо не струват, заяви вицепрезидентът на КТ " Подкрепа" Димитър Манолов, цитиран от в. Преса.

Ако се вгледаме в какво инвестират средствата, ще ни настръхнат косите, продължи той. Пенсии от т.нар. универсални фондове трябва да започнат да се плащат през 2020 година. В тях по индивидуални партиди влизат 5% осигуровките на всички, родени след 31 януари 1959 г. На останалите цялата вноска за пенсия от 17,8% отива в солидарния първи стълб на пенсионната система в НОИ.

Навсякъде по света има катастрофа на капиталовите системи, заяви още Манолов. "Подкрепа" предложи официално на последния тристранен съвет вноските от втория стълб да се прехвърлят към солидарния. Целта е да се стабилизира държавното обществено осигуряване, чието финансово здраве е силно разклатено-дефицитът е 1,9 млрд. лева. Според синдикалисти и икономисти хората у нас сами трябва да решат какво да се прави с вече натрупаните им средства-дали да да продължат да участват в частен фонд или да ги прехвърлят изцяло в НОИ.

Водещи новини

Още новини