Маргарита Попова откри изложба, посветена на делото на Софроний Врачански

share

В Деня на Народните будители вицепрезидентът Маргарита Попова откри в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” изложбата “Софроний Врачански. Мъжество, мъдрост, правда и чистота. Между ”История славянобългарска” и “Неделник””.

Изложбата е част от Националния план за отбелязването на 250-годишнината от написването на "История славянобългарска", която се провежда под патронажа на държавния глава. В експозицията са включени много оригинални ръкописи и документи, които за първи път се показват пред обществеността.

В словото си по време на церемонията вицепрезидентът Попова подчерта, че настоящото честване на Деня на народните будители съвпада и с отбелязването на 250-годишнината от написването на „История славянобългарска”. “Това е творбата, която запалва искрата на българското Възраждане и на популяризирането на която Софроний Врачански посвещава своя живот”, отбеляза Маргарита Попова.

Вицепрезидентът поздрави организаторите на изложбата за съхраняването на националната ни памет чрез писаното слово на българските будители. “Екипът на Националната библиотека дава чудесен пример и за запазването на ценни документи посредством тяхното дигитализиране, с което даваме възможност на света да се запознае с високата литературна, нравствена и историческа, стойност на произведенията, които са ни утвърдили като нация”, каза още вицепрезидентът Маргарита Попова.

Водещи новини

Още новини