Патриарх Максим пропуска честването на 98-ия му рожден ден

Булфото
share

Патриарх Максим няма да присъства на честването на 98-ия си рожден ден в понеделник в катедралния храм "Св.Александър Невски". Директорът на болница "Лозенец" д-р Любомир Спасов е преценил, че патриархът е отпаднал и не може да издържи тежката церемония.

От Светия синод пък казаха, че ще отслужат литургията без патриарха, ще се помолят за здравето му и ще занесат чудотворното копие на иконата на Богородица "Достойно ест" в болницата.

Патриарх Максим не е в кома, това са първите думи на доктор Любомир Спасов, с които опровергава появили се подобни слухове. Докторът уверява, че патриарх Максим е добре. Д-р Спасов преценил, че е отпаднал и затова му препоръчал да не води литургия. Казва, че Негово светейшество няма конкретно заболяване, просто поддържат здравословното му състояние в норма, тъй като от години страда от диабет. Някои от митрополитите явно все още се надяват патриархът да присъства на 100-годишнината на катедралния храм и на рождения си ден в понеделник. Човекът, който в момента е най-близо до патриарха, неговият викарий епископ Йоан пък каза, че в понеделник всички - и митрополити, и чужди гости ще се помолят на литургията за здравето на патриарха и призова православните християни също да сторят това.

По думите на Пловдивския митрополит Николай пък преди чудотворното копие на светогорската икона на Богородица "Достойно ест" да бъде изложена в катедралния храм в събота, тя ще бъде отнесена в болницата при патриарха, който пръв ще докосне чудотворното изображение.

Водещи новини

Още новини