Близо половината от българите не знаят избирателните си права

share

Въпросът за това, дали са информирани за избирателната секция, в която да гласуват, се отнася по-скоро за жителите на столицата и големите градове, отколкото за тези в по-малките населени места (където избирателните секции са много по-малко на брой и почти не се променят с годините). 36% от интервюираните са свикнали да се информират от избирателните списъци. Така отговарят и половината от столичаните.

Това сочат резултатите от национално представително проучване на НЦИОМ.

Отговор, че избирателната секция, в която гласуват, не се е променяла от години, дават 14% от респондентите, като по-често това са живеещи в селата и в малките градове.
13% от интервюираните търсят помощ от съседи, приятели и роднини, за да разберат къде е тяхната секция. По-често така постъпват младите до 39 години и турците.
Една четвърт от участвалите в изследването твърдят, че изобщо не търсят такава информация. Най-често това са хора, които не възнамеряват да гласуват.

47% от пълнолетните българи твърдят, че не търсят информация за избирателните си права. По-често от останалите това са възрастните над 60 години, хора с основно и по-ниско образование, жители на областните градове и негласуващи. НЦИОМ нееднократно регистрира висок дял непознаващи основните си граждански права. В национално представително изследване на правното съзнание от януари 2008г. например 48% от интервюираните посочват, че не знаят кои са техните граждански права. Наред с това, най-често посочваните граждански права от респондентите са правото на глас (от 18,2%) и правото на труд (от 17,9%).

Хората, които търсят информация за правата си като избиратели, посочват няколко основни информационни източника. За 21% основен източник на информация е телевизията, за 12% - предизборните информационни блокове в медиите и за 10% – Интернет. Няма съществена разлика в предпочитаните източници на информация между хората, които са по-информирани за избирателните си права, и останалите респонденти.

Проучването е проведено по метода на полустандартизираното интервю, в периода 20 – 27 септември 2012 г., сред 1000 пълнолетни български граждани в 86 населени места.

Водещи новини

Още новини