Европейците са стресирани

share

Над 40 милиона европейци се оплакват от стреса на работното място. Затова във всички страни от Евросъюза текат проверки, съобщи БТВ.

Резултатите от тях са наистина тревожни данни за атмосферата, в която работим. Масово хората се оплакват от стреса в работата - посочват го като една от основните причина за възникване на заболявания.

Европейски проучвания доказват, че под най-голям стрес работят хората в сферата на здравеопазването, социалните услуги, хотелиерството, ресторантьорството и транспорта.

България не прави изключение. Инспекторите у нас вече започнаха да "мерят" стреса - основно чрез огледи на работните места, както и чрез попълване на анкети от работници и работодатели.

Д-р Добри Хазърбасанов, който завежда отделение по кардиология в столична болница, е работил в Канада, Швейцария, Германия и Франция. Разказва, че стресът идва, защото трябва да действа и бързо, и прецизно - повечето му операции са спешни.

„Каква е разликата между Господ и интервенционалния кардиолог - тя е че Господ не се мисли за интервенционален кардиолог,” казва д-р Хазърбасанов. „Това донякъде не е самохвалство, просто показва естеството на работата, имайки предвид, че нишката на живота в един момент зависи от твоите ръце и твоята дейност”.

Освен от стрес, лекарите се оплакват и от заплахи за физическо насилие.

„Хора в нетрезво състояние си позволяват да вдигат ръка на лекари и сестри, което е недопустимо за мен,” споделя д-р Бойко Пенков, управител на столична болница.

Заради подобни рискове, в болницата на д-р Хазърбасанов действа специален режим. Лекарите в по-натоварените отделения получават пет дни допълнителен платен годишен отпуск. Имат и намален работен ден. В реанимацията например смените на медицинския персонал са с един час по-кратки.

Анкетите, които инспекторите раздават, трябва да установят дали работодателят прави всичко възможно, за да намали и компенсира стреса. После се дават предписанията.

Специалните проверки ще продължат до края на ноември.

Водещи новини

Още новини