ГЕРБ: Не се притеснявайте от данъка върху лихвите

share

Светлана Ангелова от ГЕРБ заяви в студиото на TV7, че няма нищо притеснително във въвеждането на данъка върху лихвите по депозитите.

Според данните на БНБ повечето депозити в банките са до 1000 лева. Лихвата на хиляда лева е към 50 лева. 10% от 50 лева са 5 лева, даде пример тя. Според депутатката от мнозинството, този закон все още не е приет от парламента. Винаги може да настъпи промяна в закона между първо и второ четене в НС. Не е ясно дали въобще ще бъде приет този закон. Тепърва предстоят дебати по Бюджет 2013 година. Неин опонент беше Драгомир Стойнев от БСП. Той  контрира, че ГЕРБ са обещали да не вдигат данъците. Лихвите по депозитите покриват инфлацията. С този данък хората се облагат втори път, след като са си платили данъците. Аз знам от утре какво ще стане. Хората ще си кажат, защо да плащаме този данък и ще си изтеглят спестяванията от банките.

Според Ангелова Бюджет 2013 е бюджет на високите доходи. Разчетите показват, че има възможност да се дадат повече пари за социални дейности. Естествено, че тези пари ще отидат при пенсионерите. Това не е предизборен ход, категорична беше депутатката от ГЕРБ. Драгомир Стойнев бе на точно противоположното мнение. ГЕРБ правят опит да си купят изборите. Изведнъж решават да вдигнат пенсиите, но това въобще не е съобразено с инфлационния индекс. Ako от правителството мислеха за възрастните хора, щяха да вдигат пенсиите всяка година. Това е популистко решение. Бюджет 2013 е бюджет на мизерията и нищетата, категоричен беше Стойнев. Този бюджет носи социален заряд в себе си.

Ангелова не отстъпи от своите позиции и беше твърдо убедена, че новия бюджет е в пъти по-добър от предишните. Увеличават се парите за култура и образование. Вдигаме пенсиите и минималната работна заплата. Този бюджет ще помогне на България да се справи с кризата. Той е социален. Драгомир Стойнев не отстъпи и даде пример, че ГЕРБ не могат дори да си мечтаят да достигнат нивото на бюджета от 2009 година. Няма нищо вярно в думите на колежката. Безработицата продължава да се увеличава. Хората продължават да обедняват, а те обясняват, колко е прекрасен живота. Управляващите живеят на друга планета, завърши той.

Водещи новини

Още новини