Агенция „Митници” се нуждае от два рентгена за жп композиции

share

"Агенция „Митници” се нуждае от два рентгена за жп композиции", каза пред журналисти директорът на Агенция „Митници” Ваньо Танов.

"С тези рентгени ще има 90 %-ови гаранции, че през българските граници не могат да преминават контрабандни стоки", поясни Танов.

"Рентгените струват около 10 млн. лева. Агенция „Митници” кандидатства за финансиране по програми от ЕС и ОЛАФ. Ако бъдат закупени тези рентгени, единият ще бъде разположен на Свиленград, а другият на Калотина. По този начин ще се контролира целият трафик на контрабанда. България е готова за Шенген и то повече от страни, които са приети преди нея", каза Танов.

На въпрос защо е подал оставка зам.-директорът на Агенция „Митници” Николай Алдимиров, Ваньо Танов каза, че причините са лични и не е имало търкания с ръководството. В момента не е обсъждан въпросът кой ще заеме овакантения пост.

"Има изключително голямо желание за контрабанда, защото разликата в цените е огромна. 10 пъти е намалял натискът за контрабандни стоки през гръцка граница. В момента целият натиск е прехвърлен на италианската граница. Всичко се прехвърля с фериботи към Италия", посочи Ваньо Танов.

„Защитавайки нашата сигурност, ние защитаваме и сигурността на останалите европейски страни. Количествата, задържани в България, са несравними. Обстановката е динамична и затова е важно българското митническо разузнаване да бъде в крак с времето – да е с три хода напред”, каза още Ваньо Танов.

Водещи новини

Още новини