Шефът на "Булгаргаз": Няма да има недостиг на газ

share

Недостиг на газ не се предвижда и по никакъв начин в нашите планове го няма. Това каза на извънреден брифинг в централата на „Булгаргаз” изпълнителният директор на дружеството Димитър Гогов.

"Няма и не може да има опасения от недостиг на газ. Ако не "Булгаргаз", ще има други дружества, които ще доставят газ. Газът за България няма да спре, стига да няма политически проблеми или други причини, които са извън територията на България, или терористичен акт, който да разруши инфраструктурата. Финансовото положение на „Булгаргаз” е тежко, има доста затруднен паричен поток. „Булгаргаз” се стреми да договори с доставчиците си отсрочка във времето на някои от плащанията. „Булгаргаз” е взел заем от 60 милиона лева", заяви Гогов.

"Булгаргаз” преговаря интензивно с „Газпром Експорт” за подписване на нов договор.  Разговорите са почти ежедневни, каза Гогов. „Булгаргаз” е взела заем от 60 млн. лева за закупуване на газ. Дружеството ще търси сигурно допълнително финансиране, защото в рамките на едно бъдещо споразумение то ще иска да влезе без просрочия. За да го направим и за да можем да гарантираме на 100 % сигурност на доставките, ще е хубаво да имаме един месец предплатен, за да може да знаем, че в конкретния месец не може да има по каквато и да е друга чисто договорна причина нарушаване на доставките. С „Газпром Експорт” не е необходимо да се искат отсрочки на плащанията. Дружеството в момента има вътрешнофирмени задължения към компанията-майка и една неплатена фактура към „Овергаз Инк”. Задълженията на „Булгаргаз” към всички доставчици са около 200 млн. лева", каза още Димитър Гогов.
 

Водещи новини

Още новини