Затворнически надзиратели се включват в протеста на полицаите

Булфото
share

Oколо 30 надзиратели от Затвора в Пазарджик ще се включат в националния протест на служителите в системата на МВР в столицата, каза Тодор Денев, председател на местната организация на Синдиката на служителите в затворите в България.

Организацията изрази солидарност към исканията за достойно заплащане и европейски условия на труд на българските полицаи, пожарникари и спасители. Като служители по закона за МВР и служители на държавата, които проблеми касаят и нас, ще участваме в този протест, каза още Денев. Техните искания се покриват с нашите изцяло, тъй като формирането на работната заплата – тяхното и нашето, е по един и същ начин. Разликата е, че те получиха увеличение на сумата за специфичните условия за труд, а порционът го получават вече близо 2 години, докато за нас няма нищо. Второто е, че по предварителна информация от 1 октомври имат наредба от техния министър за получаване на купони за храна и ободрителни напитки за нощния труд, които при нас на много места, включително и за затвора в Пазарджик, не се получават по неизвестни причини.

В Пазарджик е така от 2008 година. Те искат промени, които поясняват какво е неприкосновеност и други неясни ситуации – при употреба на оръжие какво е неизбежна отбрана и други подобни, за каквото настояваме и ние. Както и повишаване на работната заплата. Имаме споразумение за сътрудничество с тях и сега ще ги подкрепим, а до края на годината вероятно ще имаме и наш протест. От предишния път досега не се промени абсолютно нищо и нищо от нашите искания не беше изпълнено, каза също председателят на синдикалната организация от Затвора в Пазарджик.

Водещи новини

Още новини