Две трети от кварталните улици в Пловдив са еднопосочни

share

Еднопосочно движение ще въвежда общината в повечето от кварталите. Най-напред, по най-бързия начин, ще променим трафика в “Кючук Париж”, около Събота пазара, защото в момента там цари хаос, съобщи вчера зам.-кметът по обществен ред и сигурност Александър Държиков, цитиран от Марица.

Еднопосочното движение по кварталните улици е една от препоръките на експертите от фирма “Мот Макдоналд”. Разработеният от тях предварителен проект на генерален план за организация на движението ще се обсъжда утре в Експертния съвет за устройство на територията. Към него са приложени становища на седем професионални организации и институции, включително и на КАТ.

Експертите са категорични, че еднопосочното движение ще улесни придвижването както в центъра, така и в кварталите. И аз съм на същото мнение, но не приемам препоръката на проектантите бул. “Христо Ботев” и “Гладстон” да станат еднопосочни, коментира Александър Държиков. Зам.-кметът подкрепя предложението по ул. “Копривщица” колите да се движат в една посока, като кръстовищата да станат кръгови. Абсолютно точна е и критиката на “Мот Макдоналд” заради масовото паркиране върху тесни тротоари.

При обсъждането на новия бюджет ще настоявам да се заделят 100 000 лева за антипаркинг колчета, с които да се заградят тротоарите, каза зам.-кметът. Градската управа започва да изпълнява още една препоръка на експертите - за разширяване на Синята зона. Сега краткотрайно платено паркиране е въведено на 25 улици. Местата са около 1000. Наредбата, приета от Общинския съвет, гласи, че в Синята зона трябва да бъдат включени 95 улици с общо 2300 места.

Водещи новини

Още новини