Машините ще пускат по-скъпо кафе

share

След поскъпването на хляба, месото и бензина идва ред и на кафето от машините.

Според търговците то може да скочи до 60%, след като до края на октомври всички автомати за кафе трябва да бъдат оборудвани с фискални устройства, свързани с Националната агенция за приходите. Наредбата се отнася и за детските автомати за топчета и плюшени играчки, както и развлекателните колички, съобщава БНТ.

От НАП припомниха, че секторът, който засяга апаратите на самообслужване, е бил облагодетелстван, защото останалият бизнес у нас още през март свърза фискалните си устройства с данъчните. При кафемашините или тази за сандвичи касовият бон няма да се издава на хартиен носител, а ще бъде визуализиран на екрана на автоматите. Вече има и друга алтернатива за техните собственици.

От приходната агенция са категорични, че фискални апарати за вендинг машини вече се продават на пазара, а фирмите, от които могат да се закупят, са четири.

Само до края на годината новата наредба ще осигури на държавния бюджет допълнителни 10 млн. лв. Санкцията за търговец, който не се е свързал с НАП, е 10 хил. лв. и затваряне на обекта.

Водещи новини

Още новини