България се намира в криза на фасадно разделение между партиите по козметични признаци

личен архив
share

Коментар на Георги Вулджев, главен редактор на ЕКИП и член на управителния борд на БЛО.

Тончо Краевски в студиото на БНТ даде най-точната диагноза на изборната ситуация у нас. Седмата поредна и вече до болка отегчителна.

Сн. тв 7/8

На изборите вече гласуват само 2 типа гласоподаватели. Едните са чисто контролиран вот, а другите чисто емоционален.

Първите защо гласуват е ясно, а вторите гласуват по навик, привързаност към някаква партия/политик, или прескачат от една формация в друга напълно първосигнално и гласуват за формации.

От друга страна, тези, които са от т.нар. "информиран" електорат, които се интересуват от идеологически сблъсък, наличието на субстантивен диспут в политическата сцена - те вече не гласуват. Или ако отидат до урните ще пуснат "не подкрепям никого".

Защото субстанция вече няма в политическия дебат.

В общи линии всички партии са съгласни по всички съществени въпроси помежду си.

Единствените търкания между тях не се отнасят до фундаменталните политически въпроси и решения, които България може да взема като уж суверенна държава, а до това кой от другите е по-корумпиран, кой е мафия и кой купува повече гласове.

Само "Възраждане" като партия все още се цепи в това отношение и има различна перспектива, но пък изглежда е стигнала някакъв естествен лимит на своя растеж.

Тончо добре резюмира проблема като каза, че щом на референдум за еврозоната не им е позволено да излязат да гласуват хората, то какъв е смисълът да гласуват на избори? И правилно контрастира ситуацията у нас с тази в САЩ, където на изборите на карта са поставени наистина фундаменталните въпроси за бъдещето на Америка.

Там залозите са наистина високи и затова изборният сезон има много силен заряд. Някои биха казали, че е дори твърде силен, с оглед опитите за покушение спрямо единия кандидат. Но това поне показва, че там на избори се решават съществени въпроси. Или поне така смятат избирателите. Аз също смятам така, затова и следя с много по-голям интерес изборите в САЩ, отколкото тези у нас.

Дори да е в криза, САЩ е в градивна такава.

И именно остротата на конфликта показва това. Всичко, което живее, расте и се развива на тази планета го прави чрез конфликт. Конкуренция. Прогресът означава дисеквилибриум. Липсата на конфликт, покоят, стабилността, е смърт.

България се намира в криза от различен тип. Криза изразяваща се във фасадно разделение между партиите по козметични признаци, чиято функция е да бъде похлупак на дълбинното разделение по фундаментални принципи и да не позволява неговото проявяване.

Водещи новини

Още новини