Ако на Орбан толкова не му харесва в ЕС, е свободен да го напусне. В този съюз никой няма да го държи с танкове, като през 1956 г.

Getty Images/Novini.bg
share

Орбан твърди, че Брюксел (демек, ЕС) и ссср са еднакви. Не, Орбан не е луд, просто – като всеки предател на собствения си народ – е склонен да лъже на едро. 

Орбан се опитва да сложи собствения си народ на руската каишка, като в замяна получава власт и пари. А народът? Не го интересува. Унгария вече страда от рекордна инфлация, колкото и фалшивите сайтове на копейките да ви пробутват лъжи за това как цъфтят и процъфтяват в Орбанленд. 

Орбан призова унгарците да се съпротивляват срещу Брюксел, както са го направили срещу Москва през 1956 г.

Орбан е най-обикновен шмекер с мания за величие, който знае, че единственият начин да успее в живота е да лъже. Издигнал се достатъчно нависоко, вече е в позицията да продаде народа си на руснаците. И той го прави. 

„Трябва ли да отстъпим пред волята на чуждестранна сила, този път Брюксел, или трябва да ѝ се съпротивляваме? Пред това трудно решение е изправена сега Унгария. Предлагам нашият отговор да е толкова ясен и недвусмислен, колкото през 1956 г.“

Това са думи на Виктор Орбан. 

Вчера беше годишнина от бунта на унгарците срещу съветския ботуш през 1956 г. 

Дори на тази дата Орбан не се посвени да изрече тази гнусна и нагла, дебела лъжа. С което – на практика – се изплю върху паметта на унгарските герои, загинали преди 68 години. 

Знаете, че путин хвали сталин и сталинизма; а и целия диктаторски апарат на съветския съюз. Опитва се да възобнови култа към личността на сталин, култа към кгб и т.н.

Фактът, че го прави ведно с опит да въвлече и религията в това, както и царския период, говори много лошо за когнитивните му способности и тези на целия руски народ, който му се връзва. Но това е друга тема. 

Знаете, че Орбан е про-путински. Да кажеш, че Брюксел е като ссср, докато хвалиш и заставаш зад сталиниста путин, е най-обикновен опит с вербално изразяване на мозъчната си повръщня да водиш наивни глупаци за носа. 

Всичко ТОВА, разбира се, се случва докато Орбан не спира да прибира европейски средства. За които смята, че му се полагат по право, докато той се опитва да руши ЕС отвътре. 

Орбан каза наскоро, че ще отвори шампанското, ако другият домашен любимец на путин – Тръмп – спечели изборите в САЩ. Няма изненадани и тук. 

Орбан говори по сценарий, писан в някое кагебейско мазе, повтаряйки, че Брюксел иска да втълпи на унгарските деца „джендър идеологии“. Знаем кои слоеве преповтарят тази лъжа. Знаем и за кои слоеве е предвидена. 

Орбан обаче се прави на разсеян и ЗАБРАВЯ едно много съществено НЕЩО – че никой не го кара насила да стои в ЕС; нито него, нито държавата му. Британия даде пример, Brexit се случи, ако толкова много не му харесва на Орбан, примерът е даден, има и модел: референдум, излизане от ЕС, довиждане. 

Той обаче не го прави. 

Когато унгарците се опитаха да напуснат онзи – другия – „съюз“ преди 68 години, им пратиха танкове и избиха немалко от тях. Сега няма да има танкове, никой нищо няма да им прави. Но те не напускат. 

Изглежда има разлика и изглежда дори дебелата глава на Орбан я проумява. 

Приказките му явно са си обикновена идеологическа слуз за наивници и страхливци, които просто обичат да мразят и винаги имат нужда от това някой друг да им е виновен. Такива ги има навсякъде, но са особено разпространени в бившите съветски сателити, защото първото нещо, което кремъл прави, е да избие мислещия елит и да насади страх от самостоятелно мислене у оцелелите. После това се предава на поколенията. Знаете, че и в Източна Германия се надига вече соц-носталгията тук и там. 

Ще се самоцитирам отпреди две години: „Докато те насилват да казваш, че руснаците са добри, че са „освободители“, че са „братя“, че са най-напреднали, най-умни, най-можещи, ти вътрешно се бориш с това насилие над здравия разум.

Когато обаче си мислиш, че си свободен, а тайно ти пробутват пропагандата, ти я попиваш и решаваш, че сам си стигнал до това заключение. Много по-силно е от това да те насилват да го вярваш. 

В доклад на американското разузнаване се казва, че руснаците са похарчили $300 млн. в 24 държави (от 2014 г. насам), с които са купували политици, партии, журналисти, хора, които сформират обществено мнение, популярни личности и т.н.“.

Защо точно Унгария така силно прегърна „братската“ руска пропаганда?

„Те предадоха властта на един обикновен измамник, който открадна свободата на пресата, наложи им едновремешния фалшив патриотизъм, сделан по СССР-ски образец, демек: малко селско-народняшко-фолклорно украсен стремеж към „доброто старо време“, малко префърцунени измислици за величие, малко всяване на страх от големия лош Запад, който иска да им изтрие „унгарското“ и „националното“ (да им открадне гулаша, един вид), пропука доверието им в демокрацията и им я открадна, точно както им открадна и свободата на пресата и желанието за изразяване на свободно мнение, различно от „официалното““. 

ЕП: Унгария вече не може да се възприема като пълна демокрация

__________________

Този коментар изразява личното мнение на автора
и може да не съвпада с позициите на редакцията на Novini.bg.

Водещи новини

Още новини