Готова ли е България да изнесе бежанските си лагери извън страната?

bulphoto (архив)
share

Вчера председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи всички лагери за бежанци да на са на територията на Европейския съюз, а в трети страни. България ще подкрепи изнесените центрове за мигранти, обяви служебният премиер Димитър Главчев.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1715

Според експерти това би отнело години. Оказва се, че няма да е лесно да бъдат убедени и самите бежанци.

От 4 месеца Руди е в България. Бяга и търси спасение от войната в Сирия. Откриваме го пред бежанския център от отворен тип в кв. „Овча Купел“ в София. От нас разбира за намерението на Европа.

Премиерът Главчев: България подкрепя идеята за изнесени центрове за мигранти в трети страни

„Сирийските бежанци избягаха от войната! Къде искат да ги върнат страните от Европейския съюз? Връщат ги на смърт и убийство ли?“, коментира Руди, цитиран от БТВ.

Планът на Съюза е бежанските центрове да бъдат изместени от територията на Европа в безопасни трети страни. И там бежанците да изчакат решението за статута си.

Според бившият вътрешен министър Филип Гунев едва 20% от бежанците от Сирия и Афганистан с отказано разрешение за пребиваване са връщат в държавите си. Затова и Европа реагира.

Според служебния премиер Главчев е най-добре за българските лагери да се преговаря с Турция, но тепърва ще се търси как да се случи това.
Руди казва, че за него и семейството му спасение извън Европейският съюз няма.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1715

Водещи новини

Още новини