Олиото поскъпна наедро с 2,5% в цялата страна

share

През анализирания период (05 – 12 септември 2012 г.) средните за страната цени на рафинирано слънчогледово олио на едро и на дребно в по-малките магазини отбелязват леко повишение, докато тази на дребно в големите търговски вериги остава без промяна. Това съобщиха от пресцентъра на МЗХ.

Средно за страната, олиото на едро поскъпва с 2,5% спрямо предходния седмичен период, до 2,88 лв./литър. По области, цените на продукта варират от 2,71 лв./литър (Плевен) до 3,05 лв./литър (Благоевград и Разград). В преобладаващата част от областните центрове се наблюдава повишение на цените, в рамките на 0,3% (София) - 5,4% (Велико Търново). Леко поевтиняване се регистрира единствено в Ловеч – с 1,0%.

Средната цена на дребно за страната на рафинираното олио в големите търговски вериги (ГТВ) се запазва на нивото от предходната седмица – 3,09 лв./литър. В тези обекти олиото се търгува в ценовия диапазон от 2,91 лв./литър (Перник) до 3,20 лв./литър (Кърджали). Леки седмични изменения на ценовите стойности се регистрират само в пет области. В София и Шумен олиото поевтинява съответно с 1,3 и 1,6%, докато в ГТВ в Стара Загора, Варна и Хасково продуктът поскъпва с между 0,6 и 1,6%.

Средно за страната, цената на дребно на рафинираното олио в другите търговски обекти (ДТО) е 3,19 лв./литър, незначително по-висока в сравнение с предходната седмица (с 0,3%). През последната седмица цените на олиото в малките магазини се движат в диапазона от 3,02 лв./литър (Перник) до 3,40 лв./литър (Враца и Монтана). Леко повишение на ценовите стойности с между 0,6% и 1,6% се регистрира в шест области, най-чувствително в София. Цената на дребно на рафинираното слънчогледово олио в ДТО намалява във Варна (2,5%) и в Шумен (1,2%).

Цените на слънчогледовото олио в по-малките магазини са средно с 0,10 лв./литър по-високи от тези в големите супермаркети, като тази разлика е най-голяма във Враца и Монтана - 0,31 лв./литър. Изключение е област Кюстендил, където средната цена на олиото в ГТВ е по-висока от тази в по-малките магазини с 0,04 лв./литър.

През тази седмица отново най–голям марж между цената на едро и цената на дребно на продукта в ГТВ е регистриран в Плевен (0,44 лв./литър), а за ДТО - в Монтана (0,55 лв./литър).

Водещи новини

Още новини