83% от българите биха санирали, ако е безплатно

share

83% от българите биха санират блока, в който живеят, стига  обаче да не се налага да плащат за това от личния си джоб. Това сочат данните от представително проучване на общественото мнение, което строителното министерство проведе в началото на кампанията за обновяване на многофамилните жилищни сгради.

За целта по проектът се предвижда да се отпуснат към 50 млн. лв., осигурени от ЕС, с които да се покрият 50% от разходите, но всеки собственик на апартамент трябва да плати другата половина.

Все пак 30% от анкетираните са готови да теглят кредит, за да платят своята част за санирането. 43% декларират, че много искат да се включат, но имат проблеми със съседите, пише "Труд".

До момента са кандидатствали 83 сгради за саниране по програмата. 73 от тях са минали първоначално одобрение. Най-много са сградите в София - 25 и в Смолян - 21. В Русе, въпреки десетките запитвания, кандидатстват само 3 от общо 1550 жилищни сгради, строени преди 1999 г. Причината е, че е нужно съгласието на поне 67% от живеещите в един блок или вход и домоуправителите трудно събират подписи.

Водещи новини

Още новини