Иван Демерджиев: Не сме наясно какви са реалните резултати от противодействието на МВР на купения и контролиран вот

личен архив
share

Това коментира бившият вътрешен и правосъден министър, известният адвокат Иван Демерджиев пред БНР. 

„Хвърлят се цифри. Обявяват се брой операции, но не сме наясно  какви са реалните резултати от противодействието на МВР на купения и контролиран вот, а   основните проблеми  са свързани с един-единствен сценарий – противоборството в ДПС. При него   „много лесно ще се види успяло ли е МВР да противодейства“, каза той.

При все по-ниската избирателна активност факторът „купен и манипулиран вот“ започва да формира доста сериозно съотношението на политическите сили, а влизането в парламента по подобен начин опорочава парламентаризма, изтъкна той.

Времето до изборния ден е твърде кратко за т.нар. активно противодействие, обобщи Демерджиев.    „Остава единствено с присъствие, с насищане пред избирателните секции МВР да се противодейства пасивно„, заяви Демерджиев .

 За избора на главен прокурор

Бившият министър засегна и темата за избора на нов главен прокурор.  Преживяваме своеобразно дежа вю – но „когато няма реално състезание, не може да говорим за избор“, каза той.

Не е възможна промяна при избор като предходния, с един кандидат, без дебат, с кандидат, който над 10 години стои по върховете на прокуратурата като заместник на Цацаров и Гешев, заяви бившият министър.

Според него ВСС е показал морална негодност и тежки зависимости.

Тази процедура не бива да завърши с избор на главен прокурор в рамките на този ВСС, подчерта той,  защото фигурата на главния прокурор засяга  пряко начина, по който ще работи прокуратурата.

Българските граждани не са доволни от работата на прокуратурата. Години наред тя работи само тогава, когато трябва да обслужи определена поръчка или политически интерес, подчерта  Демерджиев.

„Огледално е положението и с избора на председател на ВАС“, отбеляза той.

Изборът на всеки от „тримата големи“, на всяка от тези фигури, е изключително важен, защото винаги са оказвали огромно влияние върху работата на ВСС, изтъкна още той.

Отдавна Народното събрание трябваше да попълни състава на ВСС, каза Демерджиев  и заяви, че този орган няма правната компетентност да избере главен прокурор и председател на ВАС.  Не спести критики, че парламентът е  загубил ценно време да прави псевдоконстиуционна реформа,  чиято цел  била да удари служебните кабинети, вместо да се заеме с непосредствените въпроси на съдебната власт,  заключи Демерджиев.

Водещи новини

Още новини