Социологът Петко Симеонов: Да гледаш неприятен футбол, е като да се насилваш да четеш слаба книга...

бнт
share

Коментар на Петко Симеонов, социолог, популярен български учен, писател, политик, един от основателите на СДС. Той бе член на Клуба за подкрепа на гласността и преустройството, създаден на 3 ноември 1988 г. и участник в Кръглата маса. Също така беше и първия директор на вестник „Демокрация“, както и  депутат от СДС в Седмото ВНС. Петко Симеонов беше директор на Агенцията за чуждестранна помощ (януари 1991 – юли 1992).  Напусна СДС през юли 1991 г. с първата вълна на „отлюспване“. И основа Българска партия либерали. През 1996 г. се оттегли от активна политическа дейност. Коментарът му днес е за срама, който всеки българин търпи заради излагациите в родния футбол като снощната на националите ни.

„При втория гол изгасих телевизора и продължих другите си занимания. Да гледаш неприятен футбол, е като да се насилваш да четеш слаба книга...

Отписал съм българския футбол отдавна,

сега случайно се беше случило да се загледам. Камерата показа треньора в цял ръст. Той с оформено шкембенце. Бил много добър. С философия ли се занимава?! Не бива философ, занимаващ се с висшите въпроси пред човешкия ум, така да се изостави. Да внимава какво похапва, да прави физически упражнения и така нататък.

Та ставаше дума за снощния мач.

От футбол не разбирам. Зная обаче, че талантите в човека са видими в най-ранно детство. Ако детето на три-четири години научи буквите и започне да срича, може пък да стане книжовен човек. Ако пък приглася на радиото с песните, пее на играчките си, и то е знак... Подобно е и с другите таланти. С развитието на талантите се занимават родителите и специализирани организации.

Как се работи у нас с футболните таланти?

Нямам идея. Казах, че от футбол не разбирам, но обичам да гледам мачове между добри отбори.

Категоричен съм, че не е редно нашата държава да бъде представяна в толкова популярен турнир от нискокачествени състави. Звучи държавният химн, развява се националното знаме...

Нима всяка година участваме в Евровизия?

Хайде, моля ви се.

Да се отнеме правото на БФС да представлява Република България с национални отбори, докато не може да излъчи достоен за нашето име, знаме и химн състав.

Водещи новини

Още новини