Водещите новини! Австрия е в малцинство и скоро трябва да ни пусне в сухопътен Шенген. Зеленски се среща с папата (и още…)

Getty Images/Novini.bg
share

   ***   

   Водещите новини за деня до 13.00 ч.,   
   на 11 октомври   

 

Европейската прокуратура в София обвини четирима заподозрени, вкл. бившия кмет на Варна Иван Портних и бившия областен управител на Варна Стоян Пасев, в измама, свързана с реконструкция на рибарско пристанище.

Разследването, свързано с въпросното място, сочи, че то реално никога не е съществувало. Земята първоначално е регистрирана като „скали и пясък”, а четиримата заподозрени са сглобили няколко понтона и я пререгистрирали като рибарско пристанище.

Проектът е на стойност 3,4 млн. евро. 2,8 млн. от тях е трябвало да бъдат изплатени от Европейския фонд за морско дело и рибарство, а останалите от 675 475 евро – от националния бюджет.

Случаят е докладван на Европейската служба за борба с измамите (OLAF), която е подпомогнала разследването, предава 24 часа.

Европрокуратурата обвини Иван Портних и още трима за измама с несъществуващо пристанище у нас

***


Зорница Иванова е дамата, която намери смъртта си на тротоар в София вчера по обед.

Тя бе блъсната от една от колите, които се сблъскаха на кръстовището на бул. "Владимир Вазов" и ул. "Васил Кънчев", докато чакала на светофара. Инцидентът стана около 13 часа, а пострадалата издъхна на място.

Вестта за смъртта ѝ съобщиха нейни скърбящи колеги от компанията за медицински услуги, в която Зорница работила.

„Не можем да повярваме, че слънчевото момиче на офиса вече го няма… Зори, която винаги беше готова да помогне в работата или лично на всекиго, си отиде нелепо от този свят, без някой да може да помогне на нея.

"Слънчевото момиче на офиса вече го няма": Това е жертвата от тежката катастрофа в София

***


18-годишен младеж е намерен обесен от случайни минувачи тази сутрин в коритото на река Бистрица в центъра на Благоевград. Те са подали сигнал на телефон 112 в 08:15 часа.

Криминалисти са пристигнали на мястото, за да направят оглед.

„При огледа на тялото не са открити никакви следи от насилие. Младежът е на 18 години и не е от Благоевград, а от София.

Тийнейджър се обеси в корито на река

***


Юлияна Николова: България в сухопътен Шенген зависи от това дали Австрия ще успее да състави правителство и какво ще бъде то

***


Австрия е в малцинство и скоро трябва да ни пусне в сухопътен Шенген

***


Той разбира, че ГЕРБ са в предизборна кампания за предстоящите предсрочни парламентарни избори на 27 октомври и „се чудят какво да измислят“.

„Нека подскачат колкото искат, нека продължават с провокациите, а ние ще работим по-здраво, за да решим проблемите. Вместо да си правят кампаниите на гърба на софиянци, да вземат да запретнат ръкави и да оправят националните проблеми“, призова Терзиев и подчерта, че ще продължи да работи в полза на софиянци.

Терзиев отвърна на ГЕРБ-СДС: Да подскачат колкото си искат

***


Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви днес, че не е чул "нищо ново" от руския външен министър Сергей Лавров по време на регионалната среща на върха на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), която се провежда в Лаос.

„Изслушах го. Не мога да кажа дали той ме е слушал, но не чух нищо ново", заяви Блинкън, цитиран от Франс прес.

Ръководителят на американската дипломация даде да се разбере, че не е имал пряк контакт с руския си колега, въпреки че това е един от редките случаи, когато двамата присъстват в една и съща зала.

Антъни Блинкън: Не чух нищо ново от Лавров

***


Володимир Зеленски пристигна в Рим за разговори, след като посети Лондон и Париж. Украинският президент обсъди предложения от него „план за победа“ с лидерите на Великобритания, Франция и бъдещия ръководител на НАТО, докато се стреми да получи военна подкрепа.

Зеленски се среща с папа Франциск

***


В Лас Вегас в четвъртък 48-годишната Тереса Джеджро, родена в Мексико, помоли Харис да ѝ посочи „три добродетели, които Тръмп притежава.“

Харис се засмя и ѝ благодари за въпроса, преди да каже: „Знам, че огромното мнозинство от нас има много повече общи неща, отколкото това, което ни разделя.“

Според Камала Харис Доналд Тръмп няма нито една добродетел

***


Израелската армия нанесе удар срещу два квартала в центъра на Бейрут, относително пощаден във войната срещу Хизбула. Ливан съобщи за 22-ма убити и 117 ранени.

Това е най-смъртоносното нападение в ливанската столицата, откакто Израел и Хизбула са в открита война.

Целта на удара е бил високопоставен представител на организацията, който е успял да избяга. ООН предупреди за нарушение на хуманитарното право, след като две сини каски бяха ранени при изстрел на израелски танк срещу наблюдателна кула в база на Световната организация в Южен Ливан.

Смъртоносно - Израел удари центъра на Бейрут

***


 

Водещи новини

Още новини